Iluminatul si designul interior

Iluminatul este unul dintre cele mai importante aspecte de avut in vedere atunci cand amenajezi o incapere. Lumina de calitate si amplasata corect poate ajusta dimensiunea camerei, poate sa mareasca vizual spatiul interior, sau sa il micsoreze. Folosind numai jocurile de lumini poti oferi inaltime si poti crea senzatia de adancime intr-o incapere.

Indiferent ca te bucuri de lumina naturala sau ai nevoie de cea artificiala, aceasta joaca un rol esential in designul interior. In functie de incaperea de decorat, poti folosi lumini speciale pentru interior, cu lumina de diferite culori.  Cand vine vorba despre iluminat exterior, este recomandata lumina rece.

Lumina corecta poate face ca o incapere sa para mai primitoare si sa creeze o atmosfera placuta, relaxanta. Strategia de iluminat este simpla, urmareste sa creezi lumini si umbre, asa poti schimba aspectul vizual al camerei. Pentru asta, poti folosi corpuri de iluminat ca sa pui accentul pe anumite puncte de interes din camera respectiva.

Poti crea ambientul perfect chiar la tine acasa

Poate simti ca in casa ta este nevoie de o schimbare, sau tocmai te-ai apucat de amenajat. Se recomanda sa folosesti inteligent lumina, pentru ca te ajuta sa construiesti atmosfera perfecta. In functie de camera pe care vrei sa o modifici, iata ce poti folosi :

  • Lustre
  • Candelabre
  • Aplice
  • Benzi LED
  • Veioze

Ia in considerare destinatia camerei tale. Pentru fiecare in parte, e bine sa alegi surse de lumina diferite. De exemplu, pentru zonele de citit poti folosi lampadare, iar pentru camerele inalte, candelabre. O lustra hol te poate ajuta sa iluminezi spatiul chiar si in zonele cele mai greu de accesat.

In bucatarie, de exemplu, e indicat sa folosesti mai multe surse de lumina, de culoare rece si de o intensitate crescuta. La fel poti face si in birou, sau in alte incaperi in care ai nevoie de concentrare. Lumina potrivita iti poate influenta productivitatea, concentrarea dar si starea de bine.

Alege strategic fiecare corp de iluminat in parte  

Poate ai o piesa de mobilier pe care vrei sa o pui in valoare, sau anumite decoratiuni care merita evidentiate. Le poti scoate in evidenta mult mai usor daca amplasezi corpurile de iluminat in asa fel incat sa lumineze corect. E bine sa urmaresti un echilibru, pentru ca totul sa se imbine armonios.

Chiar daca acum alegi mobila pentru camera ta sau poate ai deja una, creeaza atmosfera perfecta inca de la inceput. Merita sa pui in valoare chiar si un mobilier simplu, care nu iasa in evidenta. In acest fel, conturezi fiecare element decorativ in parte.

Procesul de amenajare nu e deloc complicat. Poti avea un rezultat perfect daca iei in considerare urmatoarele aspecte :

  1. Alege culorile predominante ale incaperii
  2. Asigura-te ca ai spatiul necesar
  3. Urmareste cantitatea de lumina naturala de care te bucuri
  4. Sa ai in vedere destinatia finala a camerei pe care o amenajezi

Amenajatul interior nu a fost niciodata mai usor

Probabil ca designul interior nu a fost niciodata punctul tau forte, dar asta nu e un impediment. Daca nu esti specialist, decoratiunile interioare iti pot da batai de cap uneori. Pune accentul pe corpurile de iluminat, sunt instrumentul ideal pentru crearea spatiului perfect.

Iata cateva sugestii care pot face procesul amenajari mai usor :

Ce sa faciLa ce te ajuta
Foloseste cat mai multe oglinziCreeaza impresia de spatiu mai larg
Alege culorile cele mai deschiseOfera mai multa luminozitate
Amplaseaza lumini directionalePun accentul pe elementele tale preferate
Cauta mobilier cu multe spatii de depozitareMai multa organizare

Pentru zonele mai intunecate sau colturile unei camere, sunt ideale benzile LED si luminile verticale. Poti monta chiar si spoturi sau aplice, exact acolo unde iti doresti sa pui in valoare anumite elemente. Chiar si cele mi mici obiecte de decor vor fi observate daca sunt luminate corespunzator.

Lumina este cea care joaca rolul principal

In spatiile in care petrecem cel mai mult timp, e necesar sa existe un ambient placut. Un mediu placut, ne influenteaza starea de bine si ne ajuta sa ne simtim confortabil. Putem crea chiar la noi acasa un spatiu in care totul sa fie perfect.

Corpurile de iluminat au un rol functional dar pot fi si de ajutor in amenajatul interior. Daca sunt pozitionate corect si folosite inteligent, pot face din proiectele de design un real succes. Lumina este elementul cheie in procesul de amenajare a fiecarei incaperi. 

Va fi o placere sa petreci timpul acasa sau sa lucrezi intr-un birou amenajat exact pe gustul tau. Alege elementele decorative care fac diferenta. Cu lumina potrivita, pui in valoare accentele oricarei incaperi si construiesti confortul casei tale.