Intretinerea corecta a panourilor tale fotovoltaice

Panourile fotovoltaice sunt dispozitive special concepute pentru a fi rezistente la diverse intemperii, insa utilizatorii nu ar trebui sa ignore intretinerea si curatarea lor. Cu cat eviti mai mult sa le cureti, cu atat mai mult le va scadea performanta.

Intretinerea si curatarea acestor dispozitive sunt de o importanta considerabila, mai ales ca pot influenta, in timp, functionarea sistemului. Un invertor Deye poate face fata necesitatilor tale de energie electrica, insa tu trebuie sa te asiguri ca totul functioneaza in conditii normale si sigure.

Este destul de simplu sa indepartezi reziduurile si depunerile de pe aceste panouri. Trebuie doar sa respecti cativa pasi si sa eviti anumite practici. Astfel, te vei bucura de eficienta panourilor fotovoltaice pentru o perioada foarte indelungata.

De ce e important sa intretii aceste panouri?

Motivele pentru care este importanta intretinerea acestor dispozitive tehnologice sunt diverse. In primul rand, reziduurile acumulate pot reduce semnificativ eficienta panourilor si, automat, nu se poate converti lumina solara in energie electrica. Daca ai achizitionat un invertor Huawei 5kw si vrei sa-l folosesti la capacitate maxima, atunci trebuie sa:

  • Cureti regulat suprafata panourilor
  • Verifici ca panourile functioneaza corect si nu au probleme majore
  • Opresti alimentarea sistemului inainte de a curata panourile

Toti acesti pasi sunt importanti deoarece o intretinere corecta a panourilor te poate preveni de probleme la nivelul sistemului si iti pote pune familia in pericol. Daca le verifici si le cureti regulat, poti preveni aparitia avestor probleme si sistemul va functiona eficient.

Cum sa le cureti eficient si in siguranta

Curatarea acestor panouri nu este dificila daca verifici periodic stadiul in care se afla si le cureti atunci cand nu s-a depus foarte multa murdarie. Bineinteles, poate dura mai mult sau mai putin in functie de cate panouri ai si cat de multe impuritati s-au acumulat.

Pentru spatiile mari, industriale, unde sistemul foloseste un invertor trifazat si multe panouri fotovoltaice, curatarea lor poate dura mai mult timp. Insa, trebuie efectuata mai des pentru a face fata necesitatilor energetice.

Poti opta pentru mai multe modalitati de a curata aceste panouri:

  1. Simpla clatire cu ajutorul unui furtun sau o galeata cu apa
  2. Curatarea cu perii moi sau carpe din microfibra
  3. Indepartarea murdariei in profunzime cu apa si sapun delicat
  4. Utilizarea unui detergent special pentru panourile fotovoltaice
  5. Curatarea prin jet de presiune

Ce anume sa eviti atunci cand cureti panourile fotovoltaice

Pentru a te asigura ca intretinerea si curatarea panourilor se face corect, trebuie sa tii cont de cateva lucruri pe care sa le eviti. Daca respecti aceste sugestii, sistemul tau va functiona corect pentru o perioada indelungata de timp si nu vei fi supus la diverse riscuri si probleme tehnice.

Iata ce anume sa eviti in curatarea panourilor:

Lucruri de evitatDetalii
Utilizarea unor instrumente abrazivePot deteriora suprafata panourilor si, in special, pot afecta performanta si aspectul lor
Curatarea cu apa fierbinte sau murdaraPoate deteriora, in timp, stratul protector al panourilor si reduce eficienta lor
Utilizarea unor detergenti chimici agresiviPot reactiona negativ cu materialele din componenta panourilor si afecteaza eficienta lor
Curatarea panourilor pe timp de caniculaPoate, de asemenea, sa reduca eficienta panourilor; este recomandata curatarea lor seara tarziu sau dimineata foarte devreme

Este important sa eviti instrumentele de curatare care ar putea zgaria si deteriora suprafata panourilor si, in special, stratul lor protector. Apa fierbinte si detergentii chimici agresivi pot, de asemenea, sa contribuie la deteriorarea panourilor si pot reduce, in timp, eficienta si performanta lor.

Bucura-te de o investitie inteleapta

Daca respecti modalitatile sigure de intretinere a panourilor fotovoltaice, acestea vor functiona corespunzator si nu iti va parea rau de investitia pe care ai facut-o. In caz contrar, s-ar putea sa iti doresti sa instalezi alte sisteme, insa eficienta unui sistem fotovoltaic este incontestabila atat timp cat este corect intretinut.

Tot ce trebuie sa faci este sa verifici regulat stadiul in care se afla panourile tale si sa le cureti utilizand metode sigure si blande. Este suficient sa indepartezi reziduurile si depunerile de murdarie cu ajutorul unui furtun, a unei galeti cu apa sau a unei carpe moi din microfibra. Daca depunerile sunt greu de indepartat, poti folosi si un piston cu jet de presiune.