Extinderea activității unei firme este, de regulă, un proces care implică strategii bine definite, menite să asigure dezvoltarea și să minimizeze riscurile. Expansiunea nu este facilă, ea necesită investiții, de multe ori nu doar de ordin financiar, pentru că resursele alocate procesului sunt foarte diverse. Află cum poți lua cele mai bune decizii legate de procesul de expansiune și care sunt aspectele prioritare asupra cărora ar trebui să fii atent.
Stabilește obiective clare cu privire la extindere
Orice administrator își dorește, la un moment dat, să își extindă cumva compania și implicit gamele de produse sau servicii. Cum acest proces implică riscuri, este nevoie de stabilirea unor obiective clare pe care vrei să le atingi, în funcție de domeniul tău de activitate. Pentru un plus de siguranță, alege să lucrezi cu o firmă specializată care să îți ofere consultanta pentru fuziuni si achizitii, deoarece în anumite cazuri, o entitate externă te poate ajuta să vezi mai bine detalii pe care în mod normal nu le poți percepe atunci când ești direct implicat în procesul de tranzacționare.
Evaluează-ți corect resursele și capacitatea de a rezista unei schimbări
Dacă vrei să te extinzi, să cumperi sau să investești în creșterea firmei tale, este important să ai o imagine reală a ceea ce poți susține din punct de vedere financiar. De aceea, înainte de a demara procesul expansiv stabilește o strategie de verificare a firmei tale și, după caz, a firmei pe care vrei să o cumperi sau cu care vrei să fuzionezi. Din acest punct de vedere auditul financiar este cea mai bună măsură pe care o poți implementa, deoarece această analiză are capacitatea de a scoate în evidență acele aspecte care pot influența modul de desfășurare al tranzacțiilor. Prin audit descoperi eventuale carențe în ceea ce privește conformitatea legală (a propriei firme sau a obiectului tranzacției), poți afla despre datorii sau alte probleme de ordin financiar care pot schimba decizia ta. Prin audit poți să afli dacă dispui de resursele necesare pentru a susține expansiunea și dacă nu cumva, pe parcurs, acest pas nu va însemna blocaje sau probleme care pot fi dificil de depășit.
Crearea unor scenarii legate de expansiune
Riscul este cuvântul de ordine atunci când discutăm despre decizii ce vizează creșterea companiilor. Fii pregătit să crești și aliniază decizia strategică de expansiune la câteva scenarii cărora să le găsești un răspuns. Ce faci în cazul unei crize economice? Ce soluții de menținere pe piață găsești? Cum vei face față competiției după fuziune sau achiziție? Cum păstrezi personalul firmelor care fuzionează? Cu răspunsurile la aceste scenarii și cu rezultatele analizei financiare, poți ajunge la un numitor comun care te va ajuta să gândești strategic și să iei cea mai bună decizie pentru firma ta.
Creșterea unei companii este un proces care îți aduce satisfacții, însă în același timp reprezintă și încununarea unor eforturi strategice depuse cu mult timp înainte de rezultat. Discută cu specialiștii în domeniul fiscal, documentează-te cu privire la provocări și soluții și ia cea mai bună decizie pentru tine, limitând riscurile la care se expune firma ta.